logo-mobile
  • Trafikskola
  • Bli grön trafikskola
  • Grön Trafikskola
  • Intensivkurs
  • Körkortslån
  • Riksettan
  • Teorikurser
  • Trafikens miljöpåverkan
  • Nyheter
JPS trafikskola

Trafikskola Stockholm är vägen till körkort

Emanuel januari 4, 2023 0 Körkort

Vägen till ett körkort kan se väldigt olika ut. Oavsett ifall du är ute efter att ta ett mopedkörkort, MC-körkort, eller körkort för vanlig personbil så gäller det att få teori och praktik att till slut summeras upp till ett körkort. Oftast går vägen via en trafikskola som kan leverera kvalitativa teoretiska kurser likväl som mer praktiska moment. Vi berättar mer om vägen till körkort.

Vägen för bil

B-körkortet är den vanligaste typen av körkortet i Sverige. Trafikskola Stockholm arbetar hårt för att vägen till B-körkortet ska bli så smidigt och bra som möjligt. Med B-körkort får du möjlighet att köra vanliga personbil och även lätta lastbilar med en maximal tyngd på 3500kg. Du får även möjlighet att köra bil med släp, så länge inte släpet och bilens sammanlagda totalvikt överskrider en totalvikt på 3500kg. Som elev behöver du ha fyllt minst 16 år innan du har rätt att börja övningsköra med personbil. Ifall du istället ska övningsköra med ett släp eller lastbil så ska du ha fyllt 17 år och 6 månader. Det sistnämnda är mest väsentligt för dig som har tänkt att övningsköra privat, och då behöver du i så fall ha genomgått en speciell handledarkurs. Innan du har möjlighet att få ditt B-körkort så krävs det att du har fullbordat din riskutbildning. Om du är klar med riskettan och risktvåan kan du även endast få hjälp med körlektioner inför uppkörning och teorilektioner inför teoriprov.

Här kan du läsa mer om ifall bilen är redo för ditt nya körkort.

Vägen för MC

När det gäller vägen till MC körkort är det första att bestämma vilken typ av MC behörighet det handlar om. Det finns tre olika MC behörigheter, Lätt motorcykel (A1), Mellanstor motorcykel (A2) och Tung motorcykel (A). Trafikskolan skräddarsyr din ambitionsnivå med en kursplan som passar dig. Det blir på så sätt väldigt effektiva MC-lektioner, oavsett om det handlar om teori eller praktik. 

Ifall du inte får tiden att räcka till, eller känner att det är svårt att komma igång så finns olika intensivkurser för motorcykel. Under dessa intensivkurser så sätts både teori och praktik ihop för att göra dig så väl förberedd för uppkörningen och teoriprovet, på kortast möjliga tid. 

Vägen för Moped

Behovet av mopedkörkort handlar oftast om att slippa åka kommunalt till skola och/eller träningar. Naturligtvis handlar det också om en vilja utifrån att man blivit 15 år och faktiskt får åka moped. Först handlar det om att bestämma vilken typ av mopedkörkort det handlar om. Moped klass 1 är den typen av moped är för dig som vill kunna köra den snabbare typen av moped. Klass 1 mopeder får köras upp mot 45 km/h, men det kommer därefter lite andra begränsningar. Till exempel så får man ej köra på cykelbana. Ifall du vill köra en så kallad EU-moped så behöver du ta ett AM-körkort. Detta ger dig tillgång till att köra moped som ingår i klass 1. Med en EU-moped menar man en moped som ingår i moped klass 1 och därför kräver ett AM-körkort för att få köra. 

Lycka till!

2000_WRC_Acropolis_Day3_Sainz

Hitta rätt motorklubb

Emanuel juni 16, 2022 0 Motor

Är du intresserad av bilar och motorer? I så fall är av naturliga skäl en motorklubb intressant för dig. De flesta som är i branschen har koll på de bästa och närmsta motorklubbarna i sitt närområde. Dock har inte alla med detta intresse erfarenhet av att just köra på bana och/eller vilka möjligheter som finns till detta, både när det gäller med egen bil eller med en hyrd bil. Att köra banracing är en extremt rolig upplevelse och inget fordon är det andra likt, lika så upplevelsen i sig. För att nämna ett exempel så är att gå ifrån en Formel 3 till Formel 1 som att gå ifrån en moped till en motorcykel, trots att likheterna är slående utseendemässigt.

Har du en egen bil och vill ansluta dig till en motorklubb, du kanske är intresserad av att börja köra gokart eller banracing i någon form. Så finns gladeligen sajten motorklubbar.se. Det är en sajt som samlat alla landets motorklubbar på en och samma sajt. Tyvärr så har många motorklubbar väldigt bristfälliga eller inga hemsidor alls. Detta förmodligen p.g.a. att rekryteringen av nya medlemmar har skett på annat håll än via internet. Så var vänder man sig när internet inte har svar på frågan? Telefonkatalogen? Tveksamt. Här kan du i alla fall vara säker på att finna rätt och komplett information rörande kontaktuppgifterna.

Har du någon motorklubb som du känner till som inte är listad så får du hemskt gärna kontakta sajtägarna på deras kontaktsida.

Europas största parkeringshus för elbilar

Europas största parkeringshus för elbilar har invigts i Stockholm

Emanuel maj 30, 2022 0 Nyheter

I förra veckan öppnades två av tre delar i ett nytt parkeringshus i Hagastaden. Med 800 laddplatser just nu och 200 till i den tredje delen som öppnas 2026 är parkeringshuset det största för elbilar i hela Europa.

Även om man storsatsar på just elbilar och laddstationer i det nya parkeringshuset är det givetvis öppet för alla sorters bilar. Däremot visar alla trender på att elbilar ökar i popularitet och Stockholm Parkering gör allt de kan för att tillgodose de behov som elbilar för med sig.

”Med P-hus Hagastaden visar vi hur otroligt viktigt det är att satsa på laddinfrastruktur på bred front. När Stockholm Parkering idag installerar laddplatser är huvudregeln att vi gör det på samtliga platser”, berättade trafikborgarrådet Daniel Helldén i samband med att P-huset invigdes.

“Elbilen är idag den vanligaste bilen vid nybilsköp. För att denna utveckling ska kunna fortskrida obehindrat måste det finnas ett stort utbud av laddplatser”, fortsatte Daniel.

Frågan vi på Uppkörning24 ställer oss är ifall P-Huset Hagastaden kommer förbli det största fram till 2026 när den tredje och sista delen invigs. Med tanke på de satsningar som görs på förnybar energi och elbilar över hela Europa och det osannolikt att 1 000 (800 + 200) laddstationer ska räcka för att hålla titeln “störst parkeringshus för elbilar i Europa” särskilt länge.

Köpa första bilen

Att tänka på när du ska köpa första bilen

Emanuel mars 10, 2022 0 Tips

Du har nyss tagit körkort och tänkte du köpa din första bil. Det är ett spännande åtagande som du sent kommer glömma; det är något magiskt med första bilen man äger själv. Samtidigt är det inget beslut som man ska förhasta utan det är viktigt att man lägger ordentligt med tid på att hitta rätt bil.

För att underlätta för alla er har vi därför samlat de fyra viktigaste sakerna att tänka på innan man skriver på papperna.

Utvärdera dina behov

Naturligtvis behöver du överväga dina behov innan du börjar shoppa. Tänk på att det kanske inte är lämpligt att köpa den där SUV:en du drömt om ifall du är ung och lever ensam. Dessutom är det inte alltid så smart att köpa en ny bil det första man gör, utan fokusera istället på att hitta en prisvärd begagnad bil.

Vidare påverkar användningen av bilen också ditt beslut. Ska du bara pendla kortare sträckor med bilen räcker det kanske med en enklare Sedan eller till och med en elbil. Men är du äventyrslysten och tänker resa längre sträckor och vara ute i naturen bör du köpa en bil som lämpar sig för det.

Privat eller via bilmäklare?

Med bättre kolla på dina behov är det dags att börja se efter vad det finns för alternativ på marknaden. Vi rekommenderar att du börjar med detta ganska långt innan du faktiskt planerar att genomföra köpet så att du kan bilda dig en uppfattning om vad som finns tillgängligt.

En begagnad bil är oftast smidigaste och billigaste att köpa privat via exempelvis Blocket. Så surfa in på sajten då och då för att se om du hittar något som väcker ditt intresse. Samtidigt kan det vara säkrare och mer bekvämt att köpa från en bilmäklare; oavsett om du ska köpa nytt eller begagnat. Och vi föreslår, som sagt, att du kontaktar din mäklare i förväg.

Sätt en budget

Du måste även sätta en budget. Hur mycket har du råd att lägga på en bil och vad kommer det kosta att äga och använda den? Sannolikheten är ganska hög att du inte kommer köpa din bil kontant, så därför rekommenderar via att du jämför olika billån så att du vet hur mycket du kvalificerar för. Se även till att undersöka driftkostnader, skatt, osv.

Det sista du vill göra är att köpa en bil som drar så mycket bränsle och kostar så mycket att äga att du inte har råd med den i längden.

Glöm inte försäkringen

Slutligen får du inte glömma bilförsäkringen, det är nämligen lag på att alla fordon som framförs på trafikerade gator i Sverige måste vara försäkrade. Den billigaste (och minst heltäckande) försäkringen är en så kallad trafikförsäkring som i princip endast täcker skador på andras fordon vid en eventuell olycka.

Utöver det kan man även teckna en hel- eller halvförsäkring beroende på vilket sorts skydd man vill ha. Tänk också på att unga personer – framför allt män – har en mycket högre premie då de statistiskt sett orsakar fler olyckor.

Sommardäck

Vilka sommardäck ska man välja 2022?

Emanuel februari 11, 2022 0 Nyheter, Tips

Som vanligt när våren närmar sig presenterar alla de större däcktillverkarna sina nyheter och alla hävdar också i vanlig ordning att deras nya sommardäck är revolutionerande bra på samtliga punkter. Bättre grepp i vått och torrt, längre livslängd och tystare än någonsin tidigare. Utvecklingen går såklart framåt men riktigt så stora förändringar som däcktillverkarna vill hävda ser vi sällan.

Allt fler tillverkare kommer också med däckmodeller specifikt utvecklade för elbilar, däcken till elbilar är konstruerade för att bättre klara av det högre vridmoment och vikt som elbilar ofta har, dessutom är dessa däck i många fall försedda med en ljuddämpande foam invändigt för att minska ljudnivån i bilens kupé, teknologin för ljuddämpning blir också allt vanligare på vanliga standarddäck.

Här presenterar Däckvaruhuset.se några årets nya däckmodeller från de största tillverkarna:

Michelin Primacy 4+
Michelins däck brukar alltid vara produkter i toppklass, vi förväntar oss heller inget annat när det gäller nya Primacy 4+. Om Michelin håller vad de lovar så ger nya Primacy 4+ både bättre livslängd än föregångaren och fina egenskaper mot vattenplaning.

Continental UltraContact
UltraContact känns som en spännande nyhet, här utlovas ultralång livslängd och en hel del fokus har också lagts på att få ner ljudnivån. Continentals däck gör sällan någon besviken och vi hoppas att de nu också fått ordning på livslängden som under senare år har fått en del kritik.

Goodyear F1 Asymmetric 6
En ny generation av de populära F1 Asymmetric däcken. Föregångaren Asymmetric 5 har varit mycket omtyckt och bjudit på fina och sportiga egenskaper. Nya Asymmetric 6 är förbättrat på flertalet punkter, bl.a. med en ny toppblandning för bättre våtegenskaper och en mönsterdesign som ska minska bullernivån vilket borde innebära att även Asymmetric 6 kommer placera sig högt i vårens däcktester och uppskattas av konsumenterna.

Nokian Hakka Blue 3
Ny generation i Nokians Hakka Blue serie. Liksom med tidigare Hakka däck så trycker Nokian ganska hårt på att däcken är utvecklade för nordiska förhållanden och ska prestera bra även på grov asfalt och vara tåliga i konstruktionen för att bättre klara genomslag från hål i vägen och liknande. Hakka Blue 3 har fått en ny gummiblandning, Cool Blue Hybrid, som bättre ska klara av stora temperaturvariationer och den nya mönsterdesignen ska ge bättre motstånd mot vattenplaning än tidigare.

Vi väntar med spänning på vårens däcktester för att få svart på vitt hur de nya däckmodellerna presterar.

adam-cai-BVR-M-A8xrw-unsplash (1)

Volvo bygger laddstationer för en halv miljard euro

Emanuel december 16, 2021 0 Nyheter

Idag rapporteras det om att Volvo, Daimler Truck och Traton skrivit ett avtal om att tillsammans bygga ett omfattande laddnätverk för el-lastbilar i Europa. Enligt Aftonbladet, inleddes samarbetet redan för ett par månader sedan men det är först nu som avtalet är färdigt.

Enligt samarbetet ska de tre företagen investera totalt 500 miljoner euro och investeringen delas jämnt mellan aktörerna. I ett pressmeddelanden berättar man att målet är att bygga 1 700 laddstationer över hela Europa för att möjliggöra framkomligheten av nästa generations miljövänliga lastbilar.

– Detta är en historisk milstolpe i övergången mot fossilfri transport, säger Martin Lundstedt som är vd för Volvo Group.

marc-kleen-h8UQV31X5AI-unsplash

Tre saker alla bilägare bör har tillgång till

Emanuel december 1, 2021 0 Tips

Alla bilägare vet att man förr eller senare kommer behöva laga och fixa saker med bilen. Dessutom är det ganska kostsamt att köra en bil med regelbundna utgifter för bränsle, tvätt och underhåll. Därför har vi samlat ihop våra tre bästa tips på saker som alla bilägare bör utrusta sig med för att underlätta sitt bilägande.

1. Reservhjul och verktyg

Punkteringar kan ske i princip när och var som helst, men det behöver inte innebära en total katastrof. I de allra flesta fall kan man faktiskt byta ett punkterat hjul på egen hand, så länge man har tillgång till rätt verktyg och ett reservhjul – så klart.

De allra flesta bilar kommer idag med ett reservhjul, också kallat nödhjul. Det är i regel ett enklare och inte lika stabilt hjul som ett riktigt hjul, men ändå tillräckligt bra för att du ska kunna köra hem bilen eller köra till närmaste verkstad.

För att byta hjulet själv behöver du dock en domkraft för att lyfta upp bilen med. Domkrafter som levereras med bilar är ofta av det svagare slaget och vi råder dig därför att uppgradera den till en professionell variant. Du kommer även behöva ett fälgkors för att lossa det punkterade hjulet och fästa det nya hjulet på bilen.

2. Ett förmånligt bensinkort

Att bränsle – både bensin, bränsle och biogas – en väldigt dyr men nödvändig utgift för alla som kör bil. I samband med att man Sverige nu inlett en process där elbilar ska prioriteras kommer bränslepriserna att stiga mycket under de kommande åren.

Som sagt kan man inte undvika denna utgift då bränsle är nödvändigt för att driva bilen, men det finns sätt att minska kostnaden och dessutom få andra ekonomiska förmåner. Givetvis pratar vi om att skaffa sig det bästa bensinkortet.

Ett bensinkort – också kallat tankkort – är ett kreditkort som ges ut av bensinföretag. Exempelvis har OKQ8, Preem och Circle K sina egna kreditkort. Fördelen med dessa är att du i regel får rabatt på bränsle samt bonuspoäng som du kan använda för att betala av din kredit. Samtidigt kommer de bästa tankkorten med förmåner såsom reseförsäkringar, räntefria dagar och erbjudanden och rabatter i andra butiker. Därmed kan ett bensinkort ge dig flera ekonomiska fördelar, förutom billigare bränsle.

3. Kontakt med en bra verkstad

Slutligen behöver alla bilägare också kontakta med en riktigt bra verkstad eller en mekaniker som man kan lita på. På så sätt är du alltid förberedd på att laga bilen om olyckan skulle vara framme eller du skulle vilja byta ut delar eller få hjälp med att byta däck.

Valet av verkstad är personligt och du bör göra ditt val baserat på var verkstaden ligger (ju närmre ditt hem, desto bättre) samt priset. Många bilmärken har sina egna verkstäder men de tenderar att vara dyrare än verkstäder som hanterar bilar från olika märken.

Tankkort för lägre bensinpriser

Oroar du dig över bränslepriserna? Då kan ett bensinkort vara lämpligt

Emanuel november 26, 2021 0 Tips

Bränslepriserna stiger i hela världen och i samband med ett ökat fokus på en grönare framtid kommer priserna att fortsätta stiga under flera år framöver. Tyvärr är det inte alla som har möjlighet att byta till miljövänligare bilar och du som nyss har tagit körkort ser säkert fram emot att få sätta dig bakom ratten på en förbränningsmotor och känna mullret i sätet när du trycker ner gaspedalen.

Därför rekommenderar vi alla som kan att skaffa ett bensinkort, eller så kallat tankkort. Dessa kreditkort kan nämligen hjälpa dig spara tusenlappar på bränsle varje år samtidigt som du får tillgång till andra förmåner såsom försäkringar och bonuspoäng.

Tankkort – ett sätt att begränsa ens fordonsrelaterade utgifter

Ett så kallat tankkort, eller bensinkort, är ett kreditkort som ger förmåner och bonusar när man tankar bilen. Därför ges dessa kreditkort oftast ut av bensinstationerna själva, exempelvis har Circle K, OKQ8 och Preem sina egna bensinkort. Däremot finns det andra kreditgivare och banker, däribland Swedbank, som också tillhandahåller kreditkort med fina bränsleförmåner.

I regel erbjuds förmånerna för bränsle i följande varianter:

  • Rabatt – de flesta bensinkorten erbjuder en viss procent eller ett belopp per lite i rabatt. Det kan till exempel röra sig om 50 öre rabatt per liter tankad bensin.
  • Bonuspoäng – en del tankkort är också kopplade till bonussystem där du samlar poäng varje gång du använder kortet. I regel får du mer poäng om du använder kortet i anslutna butiker och bensinmackar och mindre poäng när du tankar hos konkurrenter.
  • Betalningar – precis som andra kreditkort kan du använda ditt bensinkort till att betala för tjänster och varor. Dagens bensinkort är antingen Visa eller Mastercard och accepteras således av alla som stödjer de kortutgivarna.
  • Övriga förmåner – utöver bränslerelaterade förmåner kommer de bästa tankkorten också med andra förmåner. Du kan till exempel ta del av en kompletterande reseförsäkring, få rabatter hos utvalda aktörer och tillgång till flygplatslounger och mycket mer.

Bensinkort har strikta villkor du måste leva upp till

Det finns idag lagar som reglerar hur krediten betalas ut i Sverige och framför allt till vem. Eftersom kreditutrymmen beviljas med ränte- och betalningskrav finns det vissa ekonomiska risker med korten. Därför genomförs alltid en kreditupplysning på den ansökande för att granska dess kreditvärdighet och se till att hen inte har betalningsanmärkningar.

Dessutom finns det krav på att man är minst 18 år gammal (20 i vissa fall), är bokförd i Sverige och har en fast, regelbunden inkomst. Villkoren för korten varierar så se till att du granskar villkoren för just det kort du ska ansöka om.

Köpa bilbatteri

Matnyttiga tips när du ska köpa bilbatteri

Emanuel november 9, 2021 0 Tips

Utan ett bilbatteri fungerar inte din bil, så enkelt är det. Som tur är har dagens bilbatterier lång livstid och det är sällan man får problem med dem, så länge man inte lämnar bilen eller lamporna på och laddar ur batteriet.

Däremot håller bilbatterier inte för alltid och förr eller senare kommer man behöva byta ut sin bilbatterier mot nyare. Förutom att det kan öka bilens effektivitet och minska bränsleförbrukningen så resulterar det även i en säkrare och mer bekväm körupplevelse.

Så vad ska man tänka på när det är dags att köpa bilbatteri? Nedan kan du läsa mer om de viktigaste aspekterna.

Prioritera alltid kvalitet

Tänk på att din och andra medtrafikanters säkerhet alltid står på spel när du ska köpa bilbatteri eller byta ut andra bildelar. Välj därför inte ett budgetmärke utan spendera de extra hundralapparna som krävs för ett kraftfullt batteri från exempelvis Banner eller Varta.

Betala inte för mycket

På senaste har bilbatterier blivit mer effektiva och samtidigt billigare att producera och köpa. Därför bör du shoppa runt efter de billigaste bilbatterierna du kan hitta, förslagsvis genom att följa länken längre upp i detta inlägg.

Kontrollera att batteriet passar din bil

Bilbatterier är inte universallösningar och kan därför inte installeras i vilken bil som helst. Är du osäker på vilket batteri som passar din bil kan du kontakta en bilhandlare eller en e-handel med en så kallad reg-sök som automatiskt matchar ditt registreringsnummer till rätt batteri eller bildel.

Ta hjälp med installation vid behov

Som alltid bör du inte mecka med bilen eller byta ut delar om du inte vet vad du sysslar med. Eftersom hela bilen och dess grundläggande funktioner är kopplade till batteriet så uppmanar vi dig att ta hjälp om det behövs.

Bilbatterier är också förknippade med direkt livsfara så ha det i åtanke när du byter batteri!

Bilnycklar

Vad händer om man blir av med bilnyckeln?

Emanuel oktober 7, 2021 0 Tips

Det beror så klart på hur du blivit av med den och i fall det var den sista kopian av nyckeln eller om du har en extra nyckel kvar. Vidare beror det på hur gammal din bil är då alla moderna bilar har elektroniska startspärren medan äldre bilar har mekaniska lås, samt huruvida du tappat bort nyckeln eller den bara har slutat fungera.

Som du ser är det många faktorer som påverkar dina möjligheter att skapa en ny bilnyckel. Därför tänkte vi gå igenom grunderna med dig och samtidigt erbjuda tips på var du kan vända dig i fall olyckan skulle vara framme.

Programmera, koda om eller kopiera en nyckel?

Som sagt finns det otaliga anledningar till att en bilnyckel slutar fungera. Dagens bilnycklar kan till exempel få slut på batterier eller kortslutas vid kontakt med vatten. Vanligare är det däremot att personer slarvar bort eller rentutav tappar sina nycklar (ännu värre är det när man låser in den sista i sin bil).

Har du blivit av med nyckeln helt och inte har en extra kopia så krävs det extra mycket för att skapa en ny. Mekanikern eller verkstaden som ska hjälpa dig behöver i regel tillgång till bilen och dess startdatorer för att man ska kunna skapa och programmera en ny nyckel.

Om du fortfarande har en kopia av nyckeln kvar är det betydligt lättare att kopiera den då man kan komma åt viss data direkt från nyckeln som sedan används till att skapa en ny. Däremot kräver de flesta verkstäder tillgång till bilen för att det ska fungera.

Har du istället skadat nyckelns yttre eller fått slut på batteri kan du allt som oftast återställa bilnyckeln väldigt snabbt, genom att exempelvis byta bilnyckelbatteri.

Möjligheterna påverkas av var din bil står parkerad

Som sagt kräver många verkstäder och mekaniker att man tar bilen till dem för att skapa en ny bilnyckel. Detta är oftare lättare sagt än gjort då man inte kan starta bilen utan nyckel och därför måste bogsera den.

För att råda bot på detta problem har Sveriges ledande aktör inom bilnycklar – A6 Lås & Larm – lanserat en ny tjänst som låter dig kopiera bilnyckeln oavsett var den står. Istället räcker det med att A6 Lås & Larm skickar ett specifikt verktyg till dig som du kopplar in i bilen och på så sätt får tillgång till låssystemet. I vissa fall krävs det även att man skickar in en av sina styrenheter till A6 i Jönköping.

Vår poäng är att marknaden hela tiden utvecklas och att det idag är lättare än någonsin att rädda sitt eget skinn när man slarvat bort eller tagit sönder sin sista bilnyckel.

1 2

Sidor

  • Bli grön trafikskola
  • Grön Trafikskola
  • Integritetspolicy
  • Intensivkurs
  • Kontakt
  • Körkortslån
  • Nyheter
  • Översikt
  • Riksettan
  • Teorikurser
  • Trafikens miljöpåverkan
  • Trafikskola
© Uppkörning 24 2023
KONTAKT | INTEGRITETSPOLICY | ÖVERSIKT