Vinterdäck: Typer, Regler & Säkerhet för vintern

Vinterdäck

Med vintern runt hörnet står många bilägare inför ett viktigt val – dubbdäck eller friktionsdäck? Rätt vinterdäck är avgörande för din säkerhet på vintervägar, men reglerna och alternativen kan kännas förvirrande. Här går vi igenom allt du behöver veta om vinterdäck: från olika typer och lagkrav till praktiska tips som hjälper dig välja rätt däck för dina körförhållanden.

Vilka typer av vinterdäck finns det?

Det finns två huvudtyper av vinterdäck: dubbdäck och odubbade friktionsdäck.

Dubbdäck har små metallpiggar som sticker ut från däckmönstret. Dessa ger bra grepp på is och hårdpackad snö. Dubbdäck passar bra för körning i norra Sverige och andra områden med mycket halka.

Odubbade friktionsdäck saknar dubbar. De använder istället en mjukare gummiblandning och ett speciellt mönster för att få grepp. Friktionsdäck fungerar bra på snö och slask, men inte lika bra som dubbdäck på is.

Valet mellan de två typerna beror på var man kör mest. Dubbdäck sliter mer på vägarna och låter mer än friktionsdäck. I vissa städer är dubbdäck förbjudna på vissa gator.

Priserna varierar, men dubbdäck kostar ofta 200-500 kr mer per däck än friktionsdäck. Båda typerna håller vanligtvis i 3-5 säsonger vid normal användning.

  • Dubbdäck: 1000 – 2000kr
  • Friktionsdäck: 700 – 1600kr

Det är viktigt att välja rätt typ och storlek för sin bil. Fel däck kan försämra bilens prestanda och säkerhet i vinterväglag.

Vilka regler gäller för vinterdäck i Sverige?

En bil som kör på en snöig väg med synliga däckspår och snötäckta träd i bakgrunden

Sverige har tydliga regler för vinterdäck. De omfattar när däcken ska användas, vilket mönsterdjup som krävs och vissa undantag från bestämmelserna.

När är det obligatoriskt att använda vinterdäck?

Vinterdäck är ett måste under vintermånaderna. Från 1 december till 31 mars gäller regeln om vinterdäck vid vinterväglag. Det betyder att när det är snö, is eller slask på vägarna måste fordonen ha vinterdäck.

Polisen kan bötfälla förare som kör utan rätt däck. Böterna kan vara dyra, så det lönar sig att följa reglerna.

Vad är kraven på mönsterdjup för vinterdäck?

Mönsterdjupet är viktigt för säkerheten. För personbilar och lätta fordon gäller minst 3 mm mönsterdjup. Tunga fordon behöver minst 5 mm.

Ett enkelt sätt att mäta är med ett mynt. En 1-krona är ungefär 3 mm tjock. Om hela kanten på myntet syns när det sticks in i däckets mönster, är djupet för litet.

Nya vinterdäck har ofta 8-10 mm mönsterdjup. Det är bra att byta däck innan de når minimigränsen.

Finns det undantag från reglerna?

Ja, det finns några undantag. Vissa äldre fordon kan slippa kraven. Det gäller bilar som är 30 år eller äldre.

Resan till och från besiktningen är ett annat undantag. Man får köra utan vinterdäck om man ska till besiktningsföretaget.

Utländska fordon på tillfälligt besök i Sverige behöver inte heller följa samma regler. De bör dock ha däck som passar för vintervägar.

Hur påverkar olika typer av däck säkerheten?

En bil som kör på en snöig väg med vinterdäck, vilket visar förbättrad dragkraft och stabilitet jämfört med andra typer av däck.

Olika däcktyper har stor inverkan på bilens säkerhet, särskilt under vintermånader. Val av rätt däck kan vara avgörande för att förhindra olyckor på hala vägar.

Vilka däck är bäst på isiga vägar?

Dubbdäck ger överlägset grepp på isiga vägbanor. De små metalldubbarna biter sig fast i isen och ger bättre fäste vid acceleration, inbromsning och kurvtagning.

Friktionsdäck (även kallade nordiska vinterdäck) fungerar bra på snö men har sämre grepp på is. De är tystare än dubbdäck och sliter mindre på vägbanan.

Allvädersdäck är en kompromiss som fungerar året runt. De klarar lätt snö och slask men presterar sämre än riktiga vinterdäck på is och hård snö.

Hur påverkar antisladdsystem valet av däck?

Antisladdsystem förbättrar säkerheten för alla däcktyper, men särskilt för dubbfria vinterdäck. Systemet känner av när bilen börjar sladda och bromsar enskilda hjul för att återfå kontrollen.

Med antisladdsystem kan dubbfria vinterdäck vara ett bra val även i nordiska förhållanden. Systemet kompenserar delvis för det sämre greppet jämfört med dubbdäck.

Vanliga frågor och svar

När är det lag på att ha vinterdäck?

Vinterdäck är obligatoriskt från 1 december till 31 mars vid vinterväglag, det vill säga när det finns snö, is eller slask på vägarna.

Vilka nya regler gäller för vinterdäck?

Vinterdäcken måste ha minst 3 millimeters mönsterdjup för personbilar och 5 millimeter för tunga fordon. Kraven gäller under perioden 1 december till 31 mars vid vinterväglag.

Kan man få böter om man inte har vinterdäck i november?

Nej, det är inte böter i november eftersom lagkravet på vinterdäck börjar först 1 december. Dock rekommenderas vinterdäck vid vinterväglag även i november för säkerhetens skull.

Johanna Svedberg
Johanna Svedberg
Körkortsredaktör
Senast uppdaterad, november 21, 2024
Johanna Svedberg är en engagerad och kunnig körkortsredaktör med en passion för att göra vägen till körkortet så enkel och tydlig som möjligt. Med sitt skarpa öga för detaljer och förmåga att omvandla komplex information till lättförståeligt innehåll, har Johanna blivit en uppskattad resurs inom körkortsutbildning och trafikskolebranschen.
Rulla till toppen