Vilka olika typer av körkort finns det? En guide till Sveriges körkortsvarianter

Vilka olika typer av körkort finns det

Olika Körkortsklasser i Sverige

Various types of driver's licenses in Sweden. Illustrate different vehicles and road signs with the Swedish text "Olika Körkortsklasser i Sverige" visible

I Sverige finns det flera olika körkortsklasser som bestämmer vilken typ av fordon man får köra. Varje klass har specifika behörigheter och krav.

Personbil och Lätt Lastbil

Körkortsklass B ger rätt att köra personbilar och lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg. Man får också dra en lätt släpvagn. För tyngre släpvagnar behövs BE-körkort, som ger behörighet att köra fordonskombinationer där släpvagnens vikt kan överstiga 750 kg under vissa villkor. Körkortsklass B1 förekommer inte i Sverige men är vanlig i andra europeiska länder.

Motorcykelklasser

Det finns flera motorcykelklasser beroende på motorcykelns motorstyrka och vikt:

  • AM ger rätt att köra mopeder klass I och II samt vissa traktorer och motorredskap klass II.
  • A1 ger rätt att köra tvåhjulig lätt motorcykel med en maximal motoreffekt på 11 kW.
  • A2 ger rätt att köra tvåhjulig mellanstor motorcykel med en maximal motoreffekt på 35 kW.
  • A ger rätt att köra alla typer av motorcyklar, inklusive tung motorcykel. Detta kräver att föraren är minst 24 år gammal, eller 20 år om man haft A2 i minst två år.

Lastbil och Buss

För tyngre fordon krävs speciella körkortsklasser:

  • C1 ger rätt att köra medeltunga lastbilar med en totalvikt mellan 3 500 kg och 7 500 kg.
  • C ger rätt att köra alla tunga lastbilar oavsett vikt.
  • CE lägger till möjligheten att dra släpvagnar med obegränsad vikt till klass C.
  • D1 ger rätt att köra minibussar med upp till 16 passagerare.
  • D ger rätt att köra stora bussar oavsett passagerarantal.
  • DE lägger till möjligheten att dra släpvagnar till klass D.

Moped och Lätt Fordon

AM-körkortet ger rätt att köra mopeder klass I och II, mopedbilar, samt vissa traktorer och motorredskap klass II. Traktor A kräver inget särskilt körkort om man har AM. Moped klass I har en maxhastighet på 45 km/h medan klass II har en maxhastighet på 25 km/h. Fyrhjuliga motorcyklar som uppfyller vissa krav kan också köras med ett AM-körkort.

Dessa olika körkortsklasser gör att man kan köra en mängd olika fordon, från mopeder till tunga lastbilar och bussar, beroende på vilken klass man har.

Fordonsrelaterad Information och Säkerhetskrav

A variety of driver's licenses are displayed with vehicle-related information and safety requirements

För att köra ett fordon krävs att man uppfyller vissa krav och bestämmelser. Körkortets utformning och giltighet är också viktiga aspekter att beakta.

Krav och Bestämmelser

Körkort har olika klasser som anger vilken typ av fordon innehavaren får köra. Varje klass har sina egna krav och bestämmelser som måste följas. Till exempel, för att köra en EU-moped krävs körkort klass AM, vilket kan tas från 15 års ålder. Traktor A och motorredskap klass II kräver också AM-behörighet.

För tyngre fordon som tunga släp eller lastbilar krävs högre behörigheter som BE, C, eller CE. Dessa körkortsklasser kräver mer omfattande tester och utbildning, inklusive körprov och teoriprov. Totala vikten och tjänstevikten på fordonet spelar också en viktig roll för vilka körkortsklasser som krävs.

Körkortets Utformning och Giltighet

Körkortets utformning innehåller flera säkerhetsdetaljer och information. På baksidan av körkortet finns en förklaring över de olika numrerade rubrikerna som beskriver behörigheter och eventuella villkor.

Körkort är giltiga under en viss period beroende på klass och ålder. Ett svenskt körkort med lägre behörigheter, som AM eller B, gäller i tio år från utfärdandedatum. Körkortsinnehavare måste förnya sitt körkort innan giltighetstiden löper ut och kan göra detta via Transportstyrelsen.

Information om nettoeffekt, förnyelse, och utländska körkort finns också på körkortets baksida, som är till nytta vid körning i EES-länder. Förlorade eller stulna körkort måste rapporteras omedelbart för att undvika missbruk.

Johanna Svedberg
Johanna Svedberg
Körkortsredaktör
Senast uppdaterad, juli 9, 2024
Johanna Svedberg är en engagerad och kunnig körkortsredaktör med en passion för att göra vägen till körkortet så enkel och tydlig som möjligt. Med sitt skarpa öga för detaljer och förmåga att omvandla komplex information till lättförståeligt innehåll, har Johanna blivit en uppskattad resurs inom körkortsutbildning och trafikskolebranschen.
Rulla till toppen