Trafikskola Stockholm är vägen till körkort

Vägen till ett körkort kan se väldigt olika ut. Oavsett ifall du är ute efter att ta ett mopedkörkort, MC-körkort, eller körkort för vanlig personbil så gäller det att få teori och praktik att till slut summeras upp till ett körkort. Oftast går vägen via en trafikskola som kan leverera kvalitativa teoretiska kurser likväl som mer praktiska moment. Vi berättar mer om vägen till körkort.

Vägen för bil

B-körkortet är den vanligaste typen av körkortet i Sverige. Trafikskola Stockholm arbetar hårt för att vägen till B-körkortet ska bli så smidigt och bra som möjligt. Med B-körkort får du möjlighet att köra vanliga personbil och även lätta lastbilar med en maximal tyngd på 3500kg. Du får även möjlighet att köra bil med släp, så länge inte släpet och bilens sammanlagda totalvikt överskrider en totalvikt på 3500kg. Som elev behöver du ha fyllt minst 16 år innan du har rätt att börja övningsköra med personbil. Ifall du istället ska övningsköra med ett släp eller lastbil så ska du ha fyllt 17 år och 6 månader. Det sistnämnda är mest väsentligt för dig som har tänkt att övningsköra privat, och då behöver du i så fall ha genomgått en speciell handledarkurs. Innan du har möjlighet att få ditt B-körkort så krävs det att du har fullbordat din riskutbildning. Om du är klar med riskettan och risktvåan kan du även endast få hjälp med körlektioner inför uppkörning och teorilektioner inför teoriprov.

Här kan du läsa mer om ifall bilen är redo för ditt nya körkort.

Vägen för MC

När det gäller vägen till MC körkort är det första att bestämma vilken typ av MC behörighet det handlar om. Det finns tre olika MC behörigheter, Lätt motorcykel (A1), Mellanstor motorcykel (A2) och Tung motorcykel (A). Trafikskolan skräddarsyr din ambitionsnivå med en kursplan som passar dig. Det blir på så sätt väldigt effektiva MC-lektioner, oavsett om det handlar om teori eller praktik. 

Ifall du inte får tiden att räcka till, eller känner att det är svårt att komma igång så finns olika intensivkurser för motorcykel. Under dessa intensivkurser så sätts både teori och praktik ihop för att göra dig så väl förberedd för uppkörningen och teoriprovet, på kortast möjliga tid. 

Vägen för Moped

Behovet av mopedkörkort handlar oftast om att slippa åka kommunalt till skola och/eller träningar. Naturligtvis handlar det också om en vilja utifrån att man blivit 15 år och faktiskt får åka moped. Först handlar det om att bestämma vilken typ av mopedkörkort det handlar om. Moped klass 1 är den typen av moped är för dig som vill kunna köra den snabbare typen av moped. Klass 1 mopeder får köras upp mot 45 km/h, men det kommer därefter lite andra begränsningar. Till exempel så får man ej köra på cykelbana. Ifall du vill köra en så kallad EU-moped så behöver du ta ett AM-körkort. Detta ger dig tillgång till att köra moped som ingår i klass 1. Med en EU-moped menar man en moped som ingår i moped klass 1 och därför kräver ett AM-körkort för att få köra. 

Lycka till!