När får jag övningsköra med någon? Allt du behöver veta om regler och åldersgränser

När får jag övningsköra med någon

Grundläggande krav för övningskörning

A person sitting in a car with a licensed driver, displaying L plates, and following the rules of the road

För att få övningsköra i Sverige finns det flera krav som måste uppfyllas. Dessa krav rör bland annat tillstånd, ålder och val av handledare.

Tillståndsförfarandet

Det första steget för att övningsköra är att ansöka om ett körkortstillstånd. Ansökan görs till Transportstyrelsen, och det krävs att du genomgår en synundersökning. Du måste också fylla i hälsodeklarationen noggrant. När Transportstyrelsen har godkänt ansökan, utfärdas ett körkortstillstånd som är giltigt i fem år.

När det gäller privat övningskörning krävs även ett handledarbevis. Handledartillståndet ansöks av den person som ska vara din handledare, och både elev och handledare måste ha genomgått en introduktionsutbildning för att få godkänt.

Ålderskrav och behörigheter

För att övningsköra för behörighet B, som gäller personbil och lätt lastbil, måste du vara minst 16 år gammal. Annan ålder gäller för andra typer av fordon, till exempel 24 år för motorcykel (behörighet A).

Vid privat övningskörning är det viktigt att både eleven och handledaren har med sig giltig id-handling under körningen. Denna regel trädde ikraft den 1 januari 2023 och gäller inte om du övningskör via en trafikskola.

Välja rätt handledare

För att få vara handledare och övningsköra med någon, måste den valda handledaren vara minst 24 år gammal. Handledaren måste också haft körkort för det aktuella fordonsslaget i minst fem av de senaste tio åren.

Både handledaren och eleven måste ha gått en introduktionsutbildning. Handledaren blir då godkänd av Transportstyrelsen och får ett handledarbevis. Vid förnyelse av handledarskap krävs att endast den elev som ansöker genomgår utbildningen på nytt, förutsatt att handledaren redan är godkänd.

Genomförande av övningskörning

A car with a learner's sign, a supervisor, and a quiet road for practicing driving

För att genomföra övningskörning i Sverige måste du följa vissa regler och förberedelser. Dessa inkluderar att välja mellan privat övningskörning och att köra med trafikskola, samt att förstå de specifika kraven för fordon och säkerhet.

Privat övningskörning vs Trafikskola

Vid privat övningskörning krävs att föraren har en godkänd handledare. Handledaren måste ha genomgått en introduktionsutbildning och ha haft körkort i minst fem av de senaste tio åren. Privata passagerare får åka med under körningen, men handledaren måste alltid sitta i framsätet.

Å andra sidan, om du övningskör med en trafikskola, kan du få utbildning av professionella trafiklärare som är certifierade och erfarna. Trafikskolor erbjuder ofta både teoretiska och praktiska lektioner samt möjligheten att köra i en bil med dubbelkommando.

Förberedelser och skyldigheter

Innan du börjar övningsköra behöver både elev och handledare gå en introduktionsutbildning. Det är också nödvändigt att ansöka om och få ett körkortstillstånd för att få övningsköra. Elevens ålder och övningskörningsmetod påverkar vissa krav, exempelvis måste en elev vara minst 16 år för att börja övningsköra med personbil.

Handledaren är skyldig att ansöka om att bli godkänd för varje elev hen ska övningsköra med. En tydlig övningskörningsskylt måste sättas på bilen under övningskörningen och den som övningskör måste ha en giltig bilförsäkring.

Fordonskrav och säkerhetsregler

Bilen som används för övningskörning måste vara utrustad med fungerande säkerhetsanordningar, inklusive trepunktsbälte och huvudskydd. Om övningskörningen sker privat, är det viktigt att fordonet har en giltig bilförsäkring.

För personbilar (kategori B) och lätta lastbilar krävs också att fordonet är i gott skick och besiktat. Vid körning med manuell växellåda krävs att eleven behärskar växlingstekniken väl. Trafikskolor har ofta specialanpassade bilar, ibland med dubbelkommando, vilket kan öka säkerheten under övningskörningen.

Johanna Svedberg
Johanna Svedberg
Körkortsredaktör
Senast uppdaterad, juli 6, 2024
Johanna Svedberg är en engagerad och kunnig körkortsredaktör med en passion för att göra vägen till körkortet så enkel och tydlig som möjligt. Med sitt skarpa öga för detaljer och förmåga att omvandla komplex information till lättförståeligt innehåll, har Johanna blivit en uppskattad resurs inom körkortsutbildning och trafikskolebranschen.
Rulla till toppen