Du har nyss tagit körkort och tänkte du köpa din första bil. Det är ett spännande åtagande som du sent kommer glömma; det är något magiskt med första bilen man äger själv. Samtidigt är det inget beslut som man ska förhasta utan det är viktigt att man lägger ordentligt med tid på att hitta rätt bil.
För att underlätta för alla er har vi därför samlat de fyra viktigaste sakerna att tänka på innan man skriver på papperna.
Utvärdera dina behov
Naturligtvis behöver du överväga dina behov innan du börjar shoppa. Tänk på att det kanske inte är lämpligt att köpa den där SUV:en du drömt om ifall du är ung och lever ensam. Dessutom är det inte alltid så smart att köpa en ny bil det första man gör, utan fokusera istället på att hitta en prisvärd begagnad bil.
Vidare påverkar användningen av bilen också ditt beslut. Ska du bara pendla kortare sträckor med bilen räcker det kanske med en enklare Sedan eller till och med en elbil. Men är du äventyrslysten och tänker resa längre sträckor och vara ute i naturen bör du köpa en bil som lämpar sig för det.
Privat eller via bilmäklare?
Med bättre kolla på dina behov är det dags att börja se efter vad det finns för alternativ på marknaden. Vi rekommenderar att du börjar med detta ganska långt innan du faktiskt planerar att genomföra köpet så att du kan bilda dig en uppfattning om vad som finns tillgängligt.
En begagnad bil är oftast smidigaste och billigaste att köpa privat via exempelvis Blocket. Så surfa in på sajten då och då för att se om du hittar något som väcker ditt intresse. Samtidigt kan det vara säkrare och mer bekvämt att köpa från en bilmäklare; oavsett om du ska köpa nytt eller begagnat. Och vi föreslår, som sagt, att du kontaktar din mäklare i förväg.
Sätt en budget
Du måste även sätta en budget. Hur mycket har du råd att lägga på en bil och vad kommer det kosta att äga och använda den? Sannolikheten är ganska hög att du inte kommer köpa din bil kontant, så därför rekommenderar via att du jämför olika billån så att du vet hur mycket du kvalificerar för. Se även till att undersöka driftkostnader, skatt, osv.
Det sista du vill göra är att köpa en bil som drar så mycket bränsle och kostar så mycket att äga att du inte har råd med den i längden.
Glöm inte försäkringen
Slutligen får du inte glömma bilförsäkringen, det är nämligen lag på att alla fordon som framförs på trafikerade gator i Sverige måste vara försäkrade. Den billigaste (och minst heltäckande) försäkringen är en så kallad trafikförsäkring som i princip endast täcker skador på andras fordon vid en eventuell olycka.
Utöver det kan man även teckna en hel- eller halvförsäkring beroende på vilket sorts skydd man vill ha. Tänk också på att unga personer – framför allt män – har en mycket högre premie då de statistiskt sett orsakar fler olyckor.